Lezingen

Foto A – Gedeelte van het tijdschrift Wendingen (de spreekbuis van de Amsterdamse School) omslag uit 1925 met als onderwerp Dudok.

Sinds 2001 organiseert Dirk de Wit Design een serie lezingen en excursies in samenwerking met Galerie-Unita. Alle thema’s kunnen ook afzonderlijk als een twee en half uur durende lezing op locatie worden georganiseerd.

Lezing met een daaraan verbonden excursie.

 1. Thema de Amsterdamse School. Met een bezoek aan het Spaarndammerplantsoen (1917-1920) van architect de Klerk, het Scheepvaarthuis (1912-1916) van de architecten van der Mey, de Klerk en Kramer, gecombineerd met mijn persoonlijke ervaringen met de meest markante persoon van de Amsterdamse School namelijk architect H.Th Wijdeveld (1885-1987).
  Zie impressiepagina van H. Th Wijdeveld.
 2. Architect Dudok en het Nieuwe Bouwen. Met een bezoek aan het raadhuis in Hilversum en het voormalige sanatorium Zonnestraal van architecten Duiker, Bijvoet en Wiebenga.
 3. Foto B – Onderweg met een groep belangstellende natuurlijk is er tijd voor een gezellige lunch.

  Jugendstil van de Arnhemse architect Diehl met o.a een bezoek aan de Transvaalbuurt. Ook zijn latere werk zoals het gebouw van de Vesta (1930-1932) komt aan bod.

 4. Het Nieuwe Bouwen. Een dag naar Rotterdam met een bezoek aan de van Nellefabriek (1922-1931) van de architecten Brinkman en van der Vlugt. Aansluitend een bezoek aan huize Sonneveld (1933) en de Kiefthoek (1925-1930) van architect Oud.
 5. Lezing over de fabrikant en ontwerper Gispen.
 6. Lezing over de Deense architect Jacobsen.
 7. Lezing over naoorlogse sieraden (dus na 1945).
 8. Lezing over Radio Kootwijk en zijn architect Luthmann.
 9. Lezing over het Bauhaus.
 10. Lezing over De Stijl en Rietveld.
 11. Middag excursie Stadswandeling in Arnhem met lezing over het werk van architect Diehl.
 12. Lezing over de architect van Schijndel.

Foto C – Voormalig winkelpand in Arnhem van architect W. Diehl 1904.

 

Als u aangeeft voor welke lezing en datum u interesse heeft zorg ik voor inhoudelijke informatie. De excursies met een daaraan voorafgaande lezing zijn interessant voor iedere belangstellende in architectuur en vormgeving.

Prijsindicatie vanaf minimaal 10 personen circa € 15,- p.p.(excl. locatiekosten + een km vergoeding van 50 eurocent per gereden km.) Excursie circa 8 uur excl. vervoer, evt. entree en lunch € 35,- p.p.

Bij een deelname van minder dan 10 personen zal de prijs p.p. worden aangepast. Bij groepen van meer dan 15 personen prijs in overleg.

 

 

 


Interview Omroep Gelderland

Interview 1

 

Interview 2