Verkocht Dick Elffers 117 X 86 cm weerbare democratie 1989

VERKOCHT

Affiche Dick Elffers

Afmeting: 117 X 86 cm

Weerbare  democratie 1989.

Bieden vanaf € 69,- in goede staat, behoudens rondom enkele stootplekje.

Onderstaande tekst is via internet gebruikt om deze ontwerper aan u voor te  stellen.Het boek Een leest heeft drie voeten van Max Bruinsma Lies Ros en Rob Schröder uit 1989 kan u van harte aanbevelen.

Dick Elffers werd in 1910 geboren in Rotterdam waar hij opgroeit in een streng gereformeerd gezin. Op zijn veertiende leert Elffers ouderwets letters schilderen als assistent van een decorateur. Drie jaar later in 1927 gaat hij naar de Rotterdamse academie. Zijn leermeesters zijn Jac. Jongert, Gerard Kiljan en Piet Zwart, bij welke hij van 1934 tot 1937 als assistent zal gaan werken.

 

Direct na de academie werkt hij in 1933-1934 twee jaar als assistent voor Paul Schuitema. Het zijn allen exponenten van een streng zakelijke stijl. Na de Tweede Wereldoorlog en inmiddels getrouwd met fotografe Emmy Andriesse gaat hij in Amsterdam aan de slag als grafisch ontwerper. In zijn grafische werk toont hij zich vooral tekenaar en schilder.

 

Zijn schilderkundige benadering maakt zijn werk herken-baar. Elffers noemt zijn affiches straatschilderijen, het zijn altijd kleurrijke en goed gecomponeerde verschijningen.

Na de oorlog verandert zijn stijl van decoratief naar expressief. Kenmerkend wordt zijn keuze voor stevige, heldere kleuren in combinatie met illustratie en/of vrije, meestal met de hand geschilderde, typografie.

Hij experimenteert met zijn methoden en zoekt daarbij naar een in de hand gehouden toeval. Elffers ziet vormgeving niet als iets zakelijks maar als een middel om van een affiche of een boek een verschijning te maken.

 

Elffers geeft van 1970 tot 1976 les aan de Academie in Den Bosch in monumentale kunst. Het grafische oeuvre werd in 1995 aan het NAGO overgedragen en werd vanaf 1996 beschreven en gedigitaliseerd.