WEGERIF 1994 DRAGERS VAN DE NIEUWE KUNST IN APELDOORN samengesteld door IR Cor de Wit

DE   DRAGERS   VAN   DE   NIEUWE

KUNST IN APELDOORN

Chris (1859-1920) & Agathe (1867-1944) Wegerif.

Dit interessante boekje is samengesteld

door: ir. Cor de Wit architect, publicist en docent.

Bovengenoemd echtpaar was een artistiek en onder-nemend echtpaar. Wegerif was aannemer en ontwikkelde zich in de loop van jaren tot architect. Hij heeft diverse villa’s in Apeldoorn op zijn naam staan. Chris werd geïn-spireerd door de tijd waarin de Nieuwe Kunst (Art Nouveau) hoogtij vierde. In Nederland werd deze florale stijl ont-moedigd door de Rijksbouwmeester Cuypers. Bij onze buurlanden zoals België en Duitsland lag dat geheel anders. 

In 1898 werd mede op initiatief van Chris Wegerif de pro-gressieve Haagse kunsthandel Arts and Crafts opgericht. De daarbij betrokken kunstenaar J. Thorn Prikker maakte Agathe enthousiast voor de batikkunst. Onder haar leiding werd in Apeldoorn een succesvol batikatelier opgericht. 

De meubelen voor kunsthandel werden eveneens in een werkplaats in Apeldoorn, onder leiding van Chris, ver-vaardigd. Eén van de eerste in Apeldoorn uitgevoerde grote opdrachten van gebatikt interieurtextiel dat  bestemd was voor de Nederlandse afdeling van de Wereldtentoon-stelling in Parijs (1900). Agathe Wegerif’s naams-bekendheid groeide snel.

Dit boekje heeft een afmeting van 21 X 19 cm en telt 104 blz. en is buiten de omslag geheel uitgevoerd met zwart- wit foto’s. De uitgever is Van der Wal te Apeldoorn. .

Het boekje verkeerd in een goede staat, behoudens een klein stickertje met een archief nummer. Code 0210DW15 Bieden vanaf € 49= + €10 verzendkosten binnen Nederland.

Op afspraak kan het naslagwerkje ook worden gehaald in studio HD Arnhem. Indien u meer zou willen weten over genoemd echtpaar kan ik u laten luisteren naar een uniek interview tussen de zoon van het echtpaar en de samen-steller van dit boekje. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee.

Klik op afbeeldingen voor een vergroting.