Portret van Architect H.Th Wijdeveld met toestemming van de fotograaf Frans Kup 28 7 1985

Welkom bij het hoofdstuk WENDINGEN het mooiste maandblad dat ooit is verschenen in Nederland.

In het bestand van studio HD Arnhem zijn nog een aantal boeken die betrekking hebben op het werk van architect H.Th Wijdeveld en de Amsterdamse School. Deze staan onder de laatste WENDINGEN van dit hoofdstuk.

Toelichting  van  WENDINGEN  verkooppresentatie. 

De nieuwste aanvulling van de te koop aangeboden WENDINGEN staan altijd op eerste bladzijde rechts naast de portretfoto van de hoofdredacteur H.Th Wijdeveld.  Daarna krijgt de WENDINGEN een  plaats in volgorde van de jaaraanduiding. Onder de i kunt u een aantal foto’s bekijken van de inhoud. Klik altijd op de foto, deze wordt dan vergroot weergegeven. Via uw eigen toetsenbord nog verder te vergroten door control + te gebruiken.

 

 De rede dat ik het maandblad WENDINGEN ben gaan verzamelen was min of meer toeval. 

In mei 1981 werd mij door de heren Linders †, meubelmakers te Nijmegen gevraagd of ik bereid was om te assisteren bij het tot  stand komen van een bijzondere bejaardenkamer (schrijn) van de architect H.Th Wijdeveld (1885-1987) in het Oud Burgeren Gasthuis te Nijmegen.

De meubelmakers hadden weinig aan de in kleur getekende schetsjes waar alleen de sfeer van zijn toekomstige kamer 108 stond afgebeeld. (kijk via het hoofdmenu bij lezingen en klik dan op de naam Wijdeveld, dan kunt u één van de schetsen bekijken).

In het begin van onze kennismaking had ik moeite met deze excentrieke man, die vanuit Amsterdam verhuisde, om in Nijmegen de resterende tijd van leven te gaan wonen. De belangrijkste rede was, dat zijn voorvaderen in de middeleeuwen mede dit bejaardenhuis gesticht zouden hebben? Ik kan u zeggen dat deze ontmoeting een wending in mijn leven heeft veroorzaakt.

Hij die zijn brieven ondertekend met de woorden: dat hij “werkte als NESTOR van de moderne kunstenaars, architect van moeder Aarde”. Uit de vele gesprekken die volgde, werd ik nieuwsgierig naar het maandblad WENDINGEN. Het eerste nummer kocht ik in Amsterdam.

 

Blijf kijken op de website van studio HD    www.dirkdewit-design.nl

of via Google is: Wendingen Arnhem ook  al  voldoende. U bent op afspraak van harte welkom om het mooiste maandblad ooit te bekijken of te luisteren naar een interview  die Ir. Cor de Wit in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft opgenomen. De vraaggesprekken zijn op de website te beluisteren. Deze zijn door mijn vriend en leermeester ir Cor de Wit zijn gemaakt.