Portret van Architect H.Th Wijdeveld met toestemming van de fotograaf Frans Kup 28 7 1985

Welkom bij het hoofdstuk WENDINGEN het mooiste maandblad dat ooit verschenen is in Nederland.

In het bestand van studio HD Arnhem zijn nog een aantal boeken die betrekking hebben op het werk van architect H.Th Wijdeveld en zijn collega’s uit de Amsterdamse Schoo periode. Deze staan onder de laatste WENDINGEN van dit hoofdstuk.

 Onder de foto staat een i als u deze aanklikt kunt u meer lezen over de inhoud van dit toonaangevende maandblad.  Klik altijd op de foto, deze wordt dan vergroot weergegeven. Via uw eigen toetsenbord  kunt u kiezen om het onderwerp nog verder vergroten door control+ te gebruiken.

 

De rede dat ik het maandblad WENDINGEN ben gaan verzamelen was min of meer toeval. In mei 1981 werd mij door de heren Linders †, meubelmakers te Nijmegen gevraagd of ik bereid was om te assisteren bij het tot  stand komen van een bijzondere bejaardenkamer (schrijn of cel) van de architect H.Th Wijdeveld (1885-1987)

Schrijn of cel van H.Th Wijdeveld.

In het Oud Burgeren Gasthuis te Nijmegen.

De meubelmakers hadden weinig aan de in kleur getekende schetsjes waar alleen de sfeer van zijn toekomstige kamer 108 stond afgebeeld. (kijk via het hoofdmenu bij lezingen en klik dan op de naam Wijdeveld, dan kunt u één van de schetsen bekijken).

In het begin van onze kennismaking had ik moeite met deze excentrieke man, die vanuit Amsterdam verhuisde, om in Nijmegen de resterende tijd van leven te gaan wonen. De belangrijkste rede was, dat zijn voorvaderen in de middeleeuwen mede dit bejaardenhuis gesticht zouden hebben? Ik kan u zeggen dat deze ontmoeting een wending in mijn leven heeft veroorzaakt.

 

Hij die zijn brieven ondertekende met de woorden: dat hij 

                                                          werkte als NESTOR van de moderne , architect en kunstenaar”.

Cel of schrijn mei 1981

Schets van de cel of schrijn van H.Th. Wijdeveld in het Oud Schets van de cel of schrijn van H.Th. Wijdeveld in het Oud-Burgeren Gasthuis te Nijmegen. Voor mij een lijdraad , voor de meubel-makers een nachtmerrie.

Uit de vele gesprekken die volgde, werd ik nieuwsgierig naar de inhoud en de omslagen van het maandblad WENDINGEN

 

 

één van de handtekeningen van H.Th. Wijdeveld. Architect van moeder Aarde gebruikte.

Blijf kijken op de website van studio HD  

www.dirkdewit-design.nl

De interviews zijn het beluisteren waard.   

Gemaakt  door Ir. Cor de  Wit vriend en leer-

meester van ondergetekende.